6 mini quiche vormpjes
eventueel bakbonen
- 1 grote broccoli
- 4 sneetjes gerookte zalm + extra voor eventuele afwerking
- 3 eieren (2 eieren + 1 eigeel)
- 25 cl room
- peper & zout
- 2 vellen bladerdeeg
Om de bodem van de quiches krokant te maken, gaan we het deeg eerst blindbakken. Hier heb je bakbonen voor nodig, maar je kan het deeg ook perfect bakken zonder de bakbonen indien je deze niet hebt! Dan bak je het deeg samen met de vulling voor 40-50 graden in de oven op 180°
Leg de quiche vormpjes ondersteboven op het bladerdeeg
Snijd met een mes een grote cirkel langs de vormpjes. ( Snijd niet direct tegen de vorm, maar maak de cirkel wat groter)
I.p.v. olie of boter, gebruik ik steeds een bakspray om de vormpjes in te vetten. Geloof me, dit werkt echt geweldig!
Spuit dus wat bakspray in de vormpjes en druk het deeg goed aan. Snijd het overtollige deeg weg over de randen
Maak enkele gaatjes in het deeg met behulp van een vork.
Leg dan een stukje bakpapier in alle 6 de vormpjes en verdeel hierover de bakbonen.Dit zal voorkomen dat de vormpjes gaan rijzen in de oven. Bak het deeg 10 min op 180 ° Ondertussen, terwijl het deeg in de oven staat, kan je de broccoli al klaarmaken.
Laat een ruime hoeveelheid gezouten water koken en kook de broccoli gedurende 10 min.
Giet het water af en laat de broccoli even afkoelen. Snijd de stelen eraf en druk de broccoli roosjes nog even goed aan met een vork in een vergiet zodat al het vocht eruit is.
Neem de vormpjes uit de oven en verwijder de bakbonen.
Pak nadien een mengkom en klop hier de eieren en de room goed door elkaar. Kruid goed af met peper en zout.
Verdeel de plakjes zalm over de bodem bij alle vormpjes. Houd wat opzij voor de afwerking!
Neem daarna een soeplepel en verdeel het eiermengsel over de vormpjes. Als laatste verdeel je de broccoli nog over de vormpjes.
Ik kruidde het geheel nog even af met wat extra zout en peper.
Bak de quiches 30 min op 180 °.
Smakelijk!