Voor de taartbodem :
- 2 eieren (van 1 enkel de dooier)
- 100 gr bruine bastardsuiker
- 250 gr patisseriebloem
- 2 zakjes vanille suiker
- 1 eetlepel vanille extract
- 1 eetlepel speculaaskruiden
Voor de pudding :
- 4 eieren (enkel de dooiers)
- 120 gr kristalsuiker
- 50 gr vanillepuddingpoeder
- 5 dl volle melk
- 1 koffielepel vanille extract
Voor de appeltjes :
- 4 grote jonagold appels
- boter
- Bruine suiker & kristalsuiker
- Kaneel
Voor de taartbodem :
Doe alle ingrediënten voor de taartbodem in een grote mengkom, en meng met je handen het geheel tot een mooi egaal bolletje
Strooi wat bloem over je werkblad, rol het deeg uit met behulp van een deegroller
Til het uitgerolde deeg voorzichtig op en leg het in een ingevette taartvorm. ( Degene die ik heb gebruikt had een diameter van 26 cm).
Druk het deeg goed aan en snij het overtollige deeg boven de rand weg.
Prik enkele gaatjes in het deeg met een vork en zet de vorm even opzij in de ijskast
Voor de pudding :
Klop de dooiers op met de kristalsuiker. Zorg dat het een lichte kleur krijgt.
Voeg het puddingpoeder toe en een koffielepel vanille extract
Zet een pannetje op het vuur met de melk
Giet een beetje warme melk bij het ei mengsel en klop het goed los
Giet het ei mengsel dan bij de melk in het pannetje en roer goed
Blijf goed roeren tot het mengsel mooi is ingedikt. Stort het dan in een ovenschaal.
Leg er dan een velletje plasticfolie over en zet het in de ijskast.
De appeltjes :
Schil de appels en snijd de appels in kleine stukjes
Zet een pannetje op het vuur en smelt er wat boter in
Voeg de appeltjes toe en laat even bakken
Strooi er wat suiker over en laat de appeltjes karamelliseren. Laat ze vervolgens uitlekken in een zeef
De afwerking :
Smeer de ingedikte pudding uit over de bodem en werk af met de appeltjes
Zet de taart 40-50 minuten in de oven op 180°
Werk af met poedersuiker bij het serveren
Smakelijk!