Aardbeientaartje met mascarpone mousse en amaretto
Een héérlijk zomers taartje met een vleugje Amaretto. Genieten maar! ( Inspiratie : VTM koken )
Equipment
- Bakring van 18 cm doorsnede
Ingrediënten
- 750 gr aardbeien
- 350 ml volle room
- 80 gr bloem
- 25 gr cacaopoeder
- 10 gr maïzena
- enkele eetlepels bloemsuiker
- 9 eieren (3 volledige eieren + 6 dooiers)
- 20 gr ongezouten roomboter (gesmolten)
- 200 gr witte suiker
- 45 gr water
- 3 gelatine blaadjes
- 150 gr mascarpone
- 4 cl Amaretto
- 2 koffielepels Vanille extract
- 2 handjes Breselienne nootjes
Instructies
Eerst gaan we de Chocolade Biscuit maken! ( onderkant van de taart
- Meng de 85 gr. bloem met de 25 gr. cacaopoeder en de 10 gr. maïzena. Haal alles door een zeef om klonters te vermijden
- Meng 3 eieren + 4 eierdooiers en klop het geheel op tot een zeer luchtige massa. Het moet zeker in volume verdrievoudigen
- Voeg nadien 120 gr. suiker toe aan het eiermengsel en meng goed
- Tip : Mix totdat je de suikerkorrels niet meer kan voelen als je wat van het mengsel tussen 2 vingers wrijft
- Smelt ondertussen de 20 gr. boter en voeg dit ook toe aan het eiermengsel
- Meng nu alle droge ingrediënten onder het eierschuim. Roer met een spatel alles goed door elkaar tot je een egaal mengsel krijgt
- Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Hier zet je de bakring op en je stort 3/4 van het beslag in de ring. ( de rest kan je invriezen)
- Bak de biscuit 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160°
- Ontvorm de biscuit en laat afkoelen op een rooster. ( Snijd voorzichtig met een mes langs de randen van de bak ring om de biscuit te lossen)
Dan is het tijd voor de Mascarpone mousse!
- Zet een pannetje op het vuur en smelt hierin 80gr. suiker samen met het water tot het geheel kookt en je suikersiroop krijgt
- klop 2 dooiers op ( tot je een lichtgeel mengsel krijgt) en voeg hieraan het suikerwater geleidelijk toe
- Blijf dit geheel opkloppen met een mixer tot je een schuimige massa krijgt. ( het mag niet meer lopend zijn)
- Week de blaadjes gelatine in koud water. Smelt ze nadien au-bain marie en mix dit onder het eierschuim
- Meng de mascarpone met het vanille extract. Voeg dan het eierschuim hieraan toe
- Mix het geheel met behulp van een garde zodat er geen klonters overblijven
- Klop dan 150 gr. room half op en voeg dit ook toe aan het mascarpone mengsel. Voeg als laatste de Amaretto toe.
Opbouw van je taart
- Neem een groot bord en leg hier een stukbakpapier op
- Druk de biscuit terug in de bakvorm en leg deze op het bakpapier
- Neem dan aardbeien van ongeveer dezelfde grootte en snijd deze allen doormidden
- Druk de aardbeien tegen de bak ring met de binnenkant en werk de volledige ronde af
- Vul dan de volledige ring met de overige (volledige) aardbeien
- Giet nu het mascarpone mengsel over de aardbeien en zorg dat alles mooi bedekt is
- Tik eens enkele keren tegen de bak ring zodat er geen luchtbellen in het mengsel zitten
- Zet dit nu in de koelkast en laat enkele uren opstijven
De afwerking
- Haal de ring voorzichtig af de taart. ( Met behulp van een warme handdoek bijvoorbeeld)
- Klop de overige 200 ml. room stijf samen met enkele eetlepels bloemsuiker
- Neem de nootjes en werk hier de rand van de taart mee af
- Neem dan een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit over de volledige rand kleine toefjes
- Werk af met enkele verse aardbeien