- 4 kipfilets
- 1 kilo gehakt
- 1 ei
- 6 grote eetlepels paneermeel
- 60 gr boter
- 80 gr bloem
- een goede scheut Vermouth
- 50 cl room
- 2 ajuinen
- 6 wortelen
- 6 stengels selder
- Enkele kruidnagels
- Enkele laurierblaadjes
- Enkele takjes gedroogde tijm
- 8 bladerdeeg koekjes
- Maizena
Eerst gaan we de bouillon maken :
Neem een grote, diepe soeppot en doe hier de grof gesneden ui, wortelen en selder in
Voeg nadien ook de kruiden toe ( tijm, laurier, kruidnagel) en kruid wat af met peper en zout
Vul de pot met 3 liter water en leg de kip erbij. Kook gedurende 45 min.
Zeef dan nadien de bouillon en zet deze even opzij
De balletjes :
Om de balletjes te maken meng je het ei, de paneermeel en het gehakt in een aparte kom
Kruid het geheel af met peper en zout en rol fijne balletjes die je gaar kookt in wat water.
De saus :
Dan maken we de roux : smelt de boter en voeg de bloem toe.
Roer goed met een garde zodat er niets aanbrand en zodra je de geur van koekjes begint te rieken mag je er een beetje bouillon bijgieten
Roer goed door met je garde en zorg ervoor dat je geen klonters meer hebt
Beetje bij beetje ga je nu bouillon bijgieten. De bedoeling is dat je langzaam bijgiet zodat je saus tijd heeft om te binden. Ga je te snel , dan zal je problemen ondervinden om je saus gebonden te krijgen. Als het niet goed lukt is er uiteraard nog altijd Maizena to the rescue om je een handje te helpen!
Neem dan een glaasje met een beetje water en los hier de Maizena al in op voordat je het toevoegt aan de saus. Zo voorkom je klonters!
Ik goot er ongeveer 2,5 liter bouillon in totaal bij.
Als je saus goed gebonden is kan je nu de kip in kleine stukjes snijden en toevoegen
Voeg de balletjes ook toe aan de saus en werk af met de Vermouth en de room. Kruid naar smaak verder af met peper en zout.
Bak de bladerdeegkoekjes in de oven zoals aangegeven op de verpakking en vul deze met de romige vol-au-vent.
Verse frietjes of kroketjes mogen hier natuurlijk ook niet ontbreken! Smakelijk !