Citroentaartje
Ben jij gek op zoet of zuur? Indien je fan bent van beide is dit taartje ideaal! Je krijgt een frisse zure toets van de citroen met een iets wat zoete nasmaak De afgewerkte taart ziet er in ieder geval heel spectaculair uit ook en ik was er best trots op!Bron : Uit Pauline's Keuken & Laura's Bakery
Equipment
- Ronde bakvorm ( met losse bodem - 26 CM)
- Bunsenbrander
- Thermometer
Ingrediënten
Voor de bodem :
- 225 gr bloem
- 160 gr ongezouten roomboter in blokjes gesneden
- 80 gr blonde bastardsuiker
- 1 eetlepel vanille extract
- 0,5 losgeklopt ei
- Snuifje zout
Voor de vulling :
- 50 gr Maizena
- 130 gr kristalsuiker
- rasp van 2 middelgrote citroenen
- sap van 2 citroenen
- 250 ml water
- 3 eierdooiers
- 60 gr roomboter (hou het eiwit voor het Italiaans schuim)
Voor het Italiaans schuim :
- 200 gr eiwit (( 5 of 6 eieren))
- 75 gr poedersuiker
- 325 gr kristalsuiker
- 85 gr water
Instructies
Voor de bodem :
- Om de bodem te maken kneed je alle ingrediënten samen (met je handen) tot een soepel deeg
- Leg dan een stukje bakpapier op de bodem van je bakvorm
- Strooi wat bloem over je werk vak en rol het deeg uit. Bekleed hiermee je bakvorm en druk de randen mooi aan
- Snijd het overtollige deeg mooi weg langs de randen en prik met behulp van een vork gaatjes in je bodem
- Zet dan de taart even opzij in de ijskast of de vriezer terwijl je de vulling gaat klaarmaken
Voor de vulling :
- Was de citroenen en rasp ze allebei. ( het witte gedeelte van de citroen is het bittere gedeelte, dus rasp niet teveel weg)
- Doe de rasp samen met het citroensap, het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje
- Zet dit op een laag vuurtje en roer heel goed door
- Je gaat zien dat de consistentie dikker wordt en het er wat gaat uitzien als behang lijm.
- Haal dan de pan van het vuur en klop er de koude boter door
- Klop er dan de eierdooiers door en blijf goed roeren zodat de eieren niet stollen
- Haal de bakvorm uit de vriezer of ijskast en giet er de vulling in
- Bak de taart +/- 30 minuten op 180°
- Laat de taart volledig afkoelen en werk dan af met het Italiaans schuim
Voor het Italiaans schuim :
- Klop de eiwitten stijf en voeg het poedersuiker toe
- Zet dan een pannetje op het vuur met de suiker en het water en laat inkoken tot 120°
- Neem de opgeklopte eiwitten erbij en begin opnieuw te mixen
- Voeg nu geleidelijk de suikersiroop toe en blijf kloppen tot het schuim koud wordt en je mooie pieken krijgt
- Smeer dit over de afgekoelde taart en ga er even met je bunsenbrander over
- Smakelijk!